lena

lena

Szef Kuchni
[Przepisów: 53]

Kotlety mielone z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 26

Kotlety mielone podane trochę inaczej. Do mięsa mielonego dodać jajko,namoczoną w mleku bułkę...

Kotlety mielone z pieczarkami

Składniki:

Kotlety mielone z pieczarkami

  • 50 dkg mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
  • 1 jajko
  • 1 bułka
  • 1 cebula
  • 25 dkg pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól,pieprz,majeranek
  • kilka plasterków sera żółtego

Sposób przygotowania:

Kotlety mielone z pieczarkami

Do mięsa mielonego dodać jajko,namoczoną w mleku bułkę,rozdrobniony czosnek.Pieczarki pokroić w kosteczkę,poddusić na tłuszczu ,dodać drobno pokrojoną cebulkę i razem z pieczarkami podsmażyć aż cebulka się zeszkli.Po wystygnięciu dodać do masy mięsnej(bez tłuszczu),dodać przyprawy i natkę pietruszki.Wszystko razem dokładnie wyrobić.Rozgrzać tłuszcz,kotlety obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron.Pod koniec smażenia każdy kotlet przykryć plasterkiem sera, posypać lekko słodką papryką,przykryć patelnię pokrywką i na małym ogniu trzymamy do momentu roztopienia się sera.