kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Kotlety mielone z pokrzywą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Trochę inne niż tradycyjne kotlety mielone. Bardzo smaczne kotleciki mielone, proponuje podać do obiadu.

Kotlety mielone z pokrzywą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotlety mielone z pokrzywą

 

  • 25 dag. mięsa mielonego
  • 2 garście sparzonej i odciśniętej z wody pokrzywy
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 2 duże szczypty tymianku
  • kilka łyżek wody
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kotlety mielone z pokrzywą
Pokrzywę myjemy i wkładamy do miski, wlewamy gorącą wodę, odstawiamy na kilka minut, przekładamy na cedzak i odsączamy z wody. Pokrzywę odciskamy z nadmiaru wody i kroimy na drobno.

Cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Do miski wkładamy mięso mielone, pokrzywę i pozostałe składniki. Dokładnie mieszamy, jeśli masa jest mało kleista dolewamy kilka łyżek wody.

Formujemy małe kotleciki. Na rozgrzanym oleju smażymy kotleciki. Usmażone przekładamy na ręcznik papierowy, aby ociekły z tłuszczu.
Kotlety mielone z pokrzywą
Sparzoną pokrzywę odsączamy na cedzaku i kroimy
Kotlety mielone z pokrzywą
Obraną cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę
Kotlety mielone z pokrzywą
Wszystkie składniki na kotlety wkładamy do miski
Kotlety mielone z pokrzywą
Z masy formujemy zgrabne kotleciki i smażymy

Tagi:

mięso danie