SUPERPRZEPIS

Kotlety mielone z quinoą/komosą ryżową

  • 1
  • Di bloguje
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
  • KALORIE: 220
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Kotlety mielone z quinoą/komosą ryżową Więcej zdjęć (2)

Świetne urozmaicenie dla klasycznych kotletów mielonych. Kotlety wychodzą miękkie i delikatne w smaku.

Składniki:

Kotlety mielone z quinoą/komosą ryżową

7-8 sztuk:

  • 300 g mięsa mielonego
  • 100 g quinoa/komosy ryżowej (waga ugotowanej; surowej 30-35 g)
  • 1 jajko
  • 1/2 bułki namoczonej w mleku
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • sol, pieprz ziołowy i naturalny

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Kotlety mielone z quinoą/komosą ryżową

Quinoa:

Kotlety mielone z quinoą/komosą ryżową
Użyłam komosy ryżowej białej, która jest najdelikatniejsza w smaku.

Komosę ryżową należy ugotować w osolonej wodzie zgodnie z opisem na opakowaniu, a następnie odstawić do ostudzenia.

Masa:

Kotlety mielone z quinoą/komosą ryżową
Masa na kotlety powinna być bardzo dobrze doprawiona.

W misce dokładnie wyrobić mięso, komosę, rozmoczoną bułkę, pokrojoną cebulę, posiekany czosnek i jajko.
Masę doprawić do smaku.

Formowanie i panierowanie:

Kotlety mielone z quinoą/komosą ryżową
Panierkę można urozmaicić np. dodając trochę sezamu.

Z masy uformować kotlety.
Każdego kotleta dokładnie obtoczyć w bułce tartej.

Smażenie:

Kotlety mielone z quinoą/komosą ryżową
Kotlety odsączyć z nadmiaru tłuszczu - na ręczniku kuchennym.

Kotlety smażyć z obu stron na mocno rozgrzanym oleju.