Editha

Editha

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 244]

Kotlety mięsne z kaszą zapiekane z sosem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne kotleciki

Kotlety mięsne z kaszą zapiekane z sosem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotlety mięsne z kaszą zapiekane z sosem

 

  • Składniki na ok 12 sporych porcji
  • 1 kg mięsa mielonego
  • 2 duże cebule
  • 3 spore ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki kaparów
  • 3/4 szkl kaszy manny
  • 1 szkl ugotowanej kaszy gryczanej
  • 4 duże liście kapusty pekińskiej
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

 

  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Kotlety mięsne z kaszą zapiekane z sosem
Do miski wkładamy mięso mielone i kaszę mannę. Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na oliwie. Czosnek siekamy i dodajemy do zeszklonej cebuli, przesmażamy ok 3 min. Kapary płuczemy pod bieżącą wodą, siekamy i dodajemy do czosnku i cebuli. Zawartość patelni dodajemy do mięsa z manną i dodajemy kaszę gryczaną. Kapustę pekińską siekamy i dodajemy do reszty. Jeśli jest rzadkawe można dodać jeszcze kaszę mannę lub 2 łyżki bułki tartej. Mieszamy na gładką masę i formujemy kotlety. Smażymy je na oliwie z obu stron na brązowo. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy sosem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180* na ok 15 min. W garnku robimy zasmażkę z oliwy i mąki. Dodajemy koncentrat i przesmażamy. Dodajemy bulion i całość zagotowujemy. Doprawiamy do smaku.
Kotlety mięsne z kaszą zapiekane z sosem
Na oliwie przesmażamy cebulkę z czosnkiem i kaparami
Kotlety mięsne z kaszą zapiekane z sosem
Do mięsa mielonego dodajemy kaszę mannę i cebulę przesmażoną z czosnkiem i kaparami
Kotlety mięsne z kaszą zapiekane z sosem
Dodajemy kaszę gryczana i posiekaną kapustę pekińską
Kotlety mięsne z kaszą zapiekane z sosem
Przesmażone kotlety układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy sosem