sylwus469

sylwus469

Starszy Kucharz
[Przepisów: 35]

Kotlety na zielonym groszku.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo szybkie danie, rewelacyjnie smakuje.

Kotlety na zielonym groszku.

Składniki:

Kotlety na zielonym groszku.

 

  • 60 dag mortadeli
  • 40 dag zielonego groszku z puszki
  • sól
  • pieprz
  • strąk czerwonej papryki
  • cebula
  • 2 jajka
  • pół szklanki bułki tartej
  • olej
  • pół litra bulionu warzywnego z kostki

Sposób przygotowania:

Kotlety na zielonym groszku.
Cebulę obierz, posiekaj. Paprykę oczyść z pestek, umyj, pokrój w drobną kostkę.
Groszek odcedź z zalewy. Olej rozgrzej na patelni, zeszklij cebulę. Dodaj paprykę i groszek, wymieszaj, smaż ok. 5 minut. Zalej gorącym bulionem, duś do miękkości. Przypraw. Mortadelę pokrój na dość grube plastry. Jajka roztrzep ze szczyptą soli i pieprzu. Bułkę wsyp na talerzyk. Plastry mortadeli panieruj w jajkach i bułce tartej. Olej rozgrzej na patelni, usmaż kotlety z obydwu stron na złoty kolor. Osącz z tłuszczu. Podawaj z duszonymi warzywami.