reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Kotlety pożarskie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Z tego co wyczytałam to przepis rosyjski, a Pożarski to nazwisko karczmarza u którego jadł je po raz pierwszy car.

Kotlety pożarskie Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kotlety pożarskie

 

  • 600 g filetu z kurczaka

 

  • 3 jajka ugotowane na twardo

 

 

 

  • 1 cebula

 

  • 1/2 pęczku zielonej cebulki lub szczypiorku

 

 

  • sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Kotlety pożarskie

przygotowanie

Kotlety pożarskie
Pierś z kurczaka siekamy dość drobno, albo mielimy

Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i albo siekamy dość drobno, albo mielimy w maszynce do mięsa na dużych oczkach razem z cebulą. Cebulę możemy pokroić w kostkę i zrumienić na łyżce masła i dopiero zmielić. Do zmielonego mięsa ścieramy 3 jajka ugotowane na twardo- jajka możemy również zmielić w maszynce, będzie szybciej :) Dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, 2 żółtka,bułkę tartą posiekaną cebulkę lub szczypiorek. Doprawiamy na ostro pieprzem i solimy do smaku. Na końcu dodajemy białka ubite na sztywno.

formowanie

Kotlety pożarskie
formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej.

Mieszamy dokładnie i odstawiamy do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na małym ogniu ale gorącym oleju z dodatkiem masła na złoty kolor. Odsączamy na ręczniku lub serwetce z nadmiaru tłuszczu i podajemy.
Smacznego:)