szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

kotlety schabowe w cieście ziemniaczanym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

pyszne schabowe w masie ziemniaczanej

kotlety schabowe w cieście ziemniaczanym

Składniki:

kotlety schabowe w cieście ziemniaczanym

 

  • 700 gram schabu
  • 4 średnie ziemniaki
  • 4 łyżki maki pszennej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki majeranku
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • olej

 

Sposób przygotowania:

kotlety schabowe w cieście ziemniaczanym
schab opłukać, osuszyć, pociąć na plastry, każdy kawałek rozbić tłuczkiem do mięsa, oprószyć solą i pieprzem i odłożyć do chłodu. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach , odcisnąć z nadmiaru wody. Do masy ziemniaczanej dodać mąkę, jajko, posiekany majeranek i natkę. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Każdy kawałek mięsa oblepić z obu stron masą ziemniaczaną. Usmażyć na rumiano na gorącym oleju. Osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.