Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Kotlety schabowe wg Babci Basi 2

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Kotlety ze schabu panierowane , a następnie duszone w pikantnym sosie .

Kotlety schabowe wg  Babci Basi 2

Składniki:

Kotlety schabowe wg Babci Basi 2

 

 

Sposób przygotowania:

Kotlety schabowe wg Babci Basi 2
Namoczyć w ½ szklanki wody grzyby na 10 minut .Ugotować do miękkości na małym gazie( odcedzić , a wywar z gotowania zachować ). Kotlety rozklepać tłuczkiem do mięsa .Posolić , popieprzyć , posmarować musztardą .Panierować w jajku i bułce tartej .Usmażyć na rozgrzanym oleju .Zdjąć z patelni .Na pozostałym na patelni tłuszczu zeszklić pokrojoną w piórka cebulę i por .Wrzucić pokrojone w paseczki korniszony, pokrojone pieczarki ,pokrojone ugotowane grzyby suszone , kiełbasę pokrojoną w paseczki , miód i przecier pomidorowy .Włożyć ziele angielskie, liść laurowy. Zalać wywarem z gotowania grzybów i wodą .Dusić na małym gazie 20 minut. Włożyć kotlety .Dusić jeszcze 10 minut .Doprawić sos sosem sojowym ( lub maggi ) , pieprzem, papryką mieloną .Zagęścić mąką ( najlepiej utrzeć ją z ½ łyżki oleju i taką papkę wkładać po odrobinie do gorącego sosu i mieszać – nie zrobią się ,, kluchy „ ) – wlać śmietankę .