Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Kotlety schabowe z kolorowym nadzieniem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Kotlety schabowe z nadzieniem z gotowanego mięsa i papryki to dobry pomysł na zrobienie schabowego inaczej.

Kotlety schabowe z kolorowym nadzieniem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotlety schabowe z kolorowym nadzieniem

 

  • 2 kotlety schabowe
  • 10 dag gotowanego mięsa z kurczaka
  • 1 małe jajko ugotowane na twardo
  • 1/2 cebuli
  • 1/4 papryki marynowanej czerwonej
  • 1/4 papryki żółtej
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • sos sojowy do smaku
  • 1 łyżka siekanej zieleniny
  • 1 łyżka musztardy
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1 surowe jajko
  • 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
  • 2 łyżki mąki
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Kotlety schabowe z kolorowym nadzieniem
Na 1 łyżce oleju zeszklić drobno posiekaną cebulę. Następnie dodać pokrojone w kostkę gotowane mięso, jajko, paprykę, zieleninę, doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, wymieszać. Umyte mięso osuszyć, zbić tłuczkiem przez folię na cienkie płaty, oprószyć solą i pieprzem, posmarować musztardą. Na mięso ułożyć porcję farszu, złożyć na pół, spiąć wykałaczkami lub brzegi zbić tłuczkiem. Oprószyć mąką, zanurzyć w jajku wymieszanym z papryką i przyprawą, obtoczyć w bułce tartej. Rumienić na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Usmażone osączyć na papierowym ręczniku.
Kotlety schabowe z kolorowym nadzieniem
Z gotowanego mięsa i reszty składników przygotować farsz
Kotlety schabowe z kolorowym nadzieniem
Rozbite mięso oprószyć przyprawami i posmarować musztardą
Kotlety schabowe z kolorowym nadzieniem
Nałożyć porcje farszu złożyć na pół i brzegi mięsa zbić tłuczkiem
Kotlety schabowe z kolorowym nadzieniem
Panierować w mące jajku, bułce tartej i rumienić na oleju