Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Kotlety schabowe z kolorowym nadzieniem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Kotlety schabowe nadziewane warzywami i grzybami są rewelacyjne. Obtoczone w płatkach kukurydzianych mają pyszną, chrupiącą skórkę.

Kotlety schabowe z kolorowym nadzieniem Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Kotlety schabowe z kolorowym nadzieniem

 

Sposób przygotowania:

Kotlety schabowe z kolorowym nadzieniem
Mięso umyć, osuszyć, zbić tłuczkiem przez folię na cienkie płaty. Oprószyć solą i pieprzem, natrzeć zmiażdżonym czosnkiem.

Na łyżce rozgrzanej oliwy podsmażyć pokrojoną cebulę i boczniaki. Paprykę bez nasion i cukinię se skórką pokroić w kostkę, wsypać do grzybów, wlać 1-2 łyżki wody i smażyć kilka minut. Pod koniec wsypać pokrojonego w kostkę pomidora bez skórki, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać, odparować, ostudzić.

Przygotowane nadzienie wyłożyć na płaty mięsa, złożyć na pół i brzegi zbić tłuczkiem. Panierować w mące, roztrzepanym jajku i obtoczyć w pokruszonych płatkach kukurydzianych, lekko dociskając.

Smażyć na rozgrzanej oliwie z obu stron na złoty kolor. Podawać z ziemniakami i dowolną surówką. 
Kotlety schabowe z kolorowym nadzieniem
Na łyżce oliwy podsmażyć pokrojone boczniaki i cebulę.
Kotlety schabowe z kolorowym nadzieniem
Następnie dodać pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię.
Kotlety schabowe z kolorowym nadzieniem
Pod koniec wsypać pokrojonego pomidora, odparować, doprawić do smaku.
Kotlety schabowe z kolorowym nadzieniem
Mięso zbić tłuczkiem, doprawić do smaku, ułożyć przygotowane nadzienie
Kotlety schabowe z kolorowym nadzieniem
Złożyć na pół, brzegi zbić tłuczkiem.
Kotlety schabowe z kolorowym nadzieniem
Panierować w mące, roztrzepanym jajku i płatkach kukurydzianych.
Kotlety schabowe z kolorowym nadzieniem
Smażyć z obu stron na złoty kolor.