Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Kotlety schabowe z marchewką i majonezem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Soczysty, bardzo smaczny i łatwy do przygotowania.

Kotlety schabowe z marchewką i majonezem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotlety schabowe z marchewką i majonezem

 

  • 2 kotlety schabowe
  • 2 marchewki
  • 1 por
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka tartego chrzanu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka oleju
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Kotlety schabowe z marchewką i majonezem
Marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać ze szczypta soli i sokiem z cytryny. Umyte mięso osuszyć, zbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem, posmarować tartym chrzanem, posypać pokrojonym w plasterki porem, przykryć marchewką. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub brytfannie wyłożonej folią aluminiową, skropić olejem. Po wierzchu oprószyć pieprzem, ułożyć kleks z majonezu. Naczynie z mięsem przykryć folią aluminiową, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 190 stopni około 30-35 minut.
Kotlety schabowe z marchewką i majonezem
Mięso oprószyć przyprawami i posmarować chrzanem
Kotlety schabowe z marchewką i majonezem
Następnie posypać pokrojonym w krążki porem
Kotlety schabowe z marchewką i majonezem
Wierzch przykryć startą marchewką przyprawioną sokiem z cytryny
Kotlety schabowe z marchewką i majonezem
Na marchewkę ułożyć po kleksie z majonezu