Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Kotlety schabowe z sosem tonkatsu

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 9

trafiłam na przepis na kotleta schabowego po japońsku no i oczywiście nie byłabym sobą gdybym go od razu nie wypróbowała. Sam kotlet jest prawie taki sam jak nasz, ale to dodatek sosu tonkatsu zmienia dobrze nam znaną potrawę w coś nowego i pysznego

Kotlety schabowe z sosem tonkatsu

Składniki:

Kotlety schabowe z sosem tonkatsu

kotlety

 

Sposób przygotowania:

Kotlety schabowe z sosem tonkatsu
Przygotowania zaczynamy od sosu tonkatsu:

sos sojowy wlewamy do miseczki dodajemy cukier i ketchup i mieszamy tak długo aż cukier się rozpuści, a pozostałe składniki dobrze się połączą.

Kotlety myjemy, osuszamy lekko tłuczemy, po czym delikatnie solimy je i pieprzymy.

Każdego kotleta obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej i smażymy je na złoty kolor na klarowanym maśle lub oleju.

Usmażone kotlety kroimy w paski, układamy na talerzach i polewamy sosem tonkatsu, serwujemy z ryżem i surówką np. z kapusty pekińskiej.

Sos:

 Kotlety schabowe z sosem tonkatsu
Pyszny i prosty japoński sos do kotletów schabowych tonkatsu

1/3 szklanki sosu sojowego
3 łyżki ketchupu
1-2 łyżki cukru brązowego