dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Kotlety schabowe z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 150
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kotlety schabowe duszone z marchewką, cebulą, cukinią i pomidorami. Idealne na obiad dla całej rodziny.

Kotlety schabowe z warzywami

Składniki:

Kotlety schabowe z warzywami

 

Sposób przygotowania:

Kotlety schabowe z warzywami

Krok 1:

Kotlety schabowe z warzywami
Warzywa dokładnie oczyszczamy i kroimy w kostkę.

Warzywa dokładnie myjemy i oczyszczamy. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Cukinie kroimy w dużo kostkę. Marchew kroimy w słupki, a pietruszkę w plasterki. Pomidory parzymy. Ściągamy skórkę i kroimy w kostkę.

Krok 2:

Kotlety schabowe z warzywami
Kotlety obsmażamy na rumiano z obu stron.

Schab płuczemy i osuszamy przy pomocy ręcznika papierowego. Kroimy w średniej grubości plasterki. Nacieramy solą i pieprzem. Mięso nakłuwamy. Następnie oprószamy mąką i obsmażamy z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu. Mięso przekładamy do garnka.

Krok 3:

Kotlety schabowe z warzywami
Przesmażone warzywa dodajemy do garnka z mięsem.

Na tym samym tłuszczu co mięso szklimy cebulę i czosnek. Dodajemy marchew i całość chwilę smażymy. Warzywa przekładamy do garnka z mięsem. Na patelnie wlewamy wino i chwile podgrzewamy mieszając. Wlewamy do mięsa. Dodajemy przyprawy do smaku i zalewamy wodę. Dusimy ok 20 minut.

Krok 4:

Kotlety schabowe z warzywami
Do mięsa dodajemy cukinie i pomidory i dusimy do miękkości.

Do garnka dodajemy cukinie i pomidory. Całość dusimy do miękkości warzyw i mięsa. Możemy doprawić do smaku. Podajemy z dodatkiem posiekanej natki pietruszki.
Smacznego!