Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Kotlety schabowe z warzywami i serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Kotlety z warzywami ładnie wyglądają i są bardzo smaczne.

Kotlety schabowe z warzywami i serem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotlety schabowe z warzywami i serem

 

Sposób przygotowania:

Kotlety schabowe z warzywami i serem
Umyte mięso osuszyć, zbić tłuczkiem, oprószyć sola i pieprzem, natrzeć zmiażdżonym czosnkiem. Zawinąć i odłożyć do lodówki na pół godziny. Marchew i kalarepkę obrać, pokroić w kostkę, wlać pól szklanki wody i gotować około 10 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem, oprószyć mąką, zagotować. Dodać surowe masło, osączony z zalewy groszek, wymieszać. Mięso posmarować chrzanem, oprószyć mąką, zanurzyć w jajku wymieszanych z maślanką i szczyptą soli, obtoczyć w bułce tartej. Rumienić na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Na usmażone kotlety nałożyć farsz z warzyw, ułożyć pokrojone plasterki żółtego sera i włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Zapiekać do momentu rozpuszczenia się sera. Kotlety podawać z ziemniakami i surówką.
Kotlety schabowe z warzywami i serem
Pokrojoną w kostkę marchewkę i kalarepkę ugotować
Kotlety schabowe z warzywami i serem
Przyprawione mięso posmarować startym chrzanem
Kotlety schabowe z warzywami i serem
Obtoczone w panierce rumienić na rozgrzanym oleju
Kotlety schabowe z warzywami i serem
Na usmażone kotlety ułożyć warzywa i żółty ser