Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Kotlety schabowe zapiekane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszne danie na obiad z frytkami i surówką.

Kotlety schabowe zapiekane

Składniki:

Kotlety schabowe zapiekane

 

  • 6cienkich kotletów schabowych,
  • 3jajka,
  • 1\2szkl.startego żółtego sera,
  • 6białych części pora,
  • 2serki topione,
  • 2/3szkl.mąki,
  • 1\2szkl.mleka,
  • kilka łyżek oleju,
  • 1łyżka masła,
  • 1łyżka drobno posiekanej natki pietruszki,
  • 1\2łyżki bazylii lub tymianku,
  • jarzynka,
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Kotlety schabowe zapiekane
Jajka,mąkę(jedną łyżkę odłożyć),żółty ser,natkę pietruszki,bazylię,trochę soli ubijać trzepaczką,wlewając powoli mleko,aż składniki się połączą,odstawić na godzinkę.Serki topione włożyć do zamrażalnika.Mięsorozbić lekko posolić i posypać resztą mąki,kotlety zanurzać w cieście i smażyć ok.5min.zobu stron na rozgrzanym oleju,pod koniec smażenia dodać łyżkę masła.Przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem,na każdej porcji położyć pora przekrojonego na pół.Schłodzone serki topione zetrzeć na tarce o dużych otworach i posypać nimi pory,wstawić danie do piekarnika i zapiekać w 200"C,aż ser się zrumieni,