Doda

Doda

Szef Kuchni
[Przepisów: 97]

Kotlety schabowe zapiekane z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
         
ocena: 3/5 głosów: 4

Obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych otworach. Na patelni

Kotlety schabowe zapiekane z jabłkami

Składniki:

Kotlety schabowe zapiekane z jabłkami

 

  • 6 kotletów schabowych o gr 1,5 cm
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 3 kwaśne jabłka
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Kotlety schabowe zapiekane z jabłkami
Obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych otworach. Na patelni rozgrzać oliwę. Lekko rozbić mięso i obsmażyć na tłuszczu z obu stron. Potem całość przełożyć do żaroodpornego naczynia, posolić i oprószyć pieprzem. Utartym jabłkiem obłożyć kotlety. Na każdy położyć kawałek masła. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp 180 st i piec ok 30 min, po czym mięso polać winem i dusić nadal aż kawałki schabu będą miękkie i kruche. Podawać z ziemniakami i gotowanymi warzywami.