Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Kotlety schabowe zapiekane z serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kotlety schabowe przygotowane w taki sposób są rewelacyjny.

Kotlety schabowe zapiekane z serem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotlety schabowe zapiekane z serem

 

  • 2 kotlety schabowe
  • 1 średnia cebula
  • 4-5 pieczarek
  • 1/2 papryki
  • 2-3 łyżki startego żółtego sera
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka pikantnego ketchupu
  • 1/2 kostki rosołowej
  • 1 jajko
  • 2/3 szklanki bułki tartej
  • 2 łyżki mąki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • sos sojowy do smaku

 

Sposób przygotowania:

Kotlety schabowe zapiekane z serem
Na rozgrzanym maśle podsmażyć pokrojoną cebulę, paprykę i pieczarki, doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Umyte, osuszone kotlety lekko rozbić tłuczkiem, oprószyć pieprzem, posmarować kostką rosołową, wymieszaną z 1 łyżką oleju i zmiażdżonym czosnkiem. Mięso panierować w mące, jajku i bułce tartej. Rumienić na rozgrzanym oleju. Rumiane kotlety ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub brytfannie. Po wierzchu posmarować majonezem wymieszanym z ketchupem. Nałożyć farsz pieczarek, posypać tartym żółtym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i zapiekać około10-15 minut. Podawać z ziemniakami i surówką.
Kotlety schabowe zapiekane z serem
Pokrojoną cebulę pieczarki i paprykę podsmażyć na maśle
Kotlety schabowe zapiekane z serem
Mięso posmarować kostką rosołową wymieszaną z olejem i czosnkiem
Kotlety schabowe zapiekane z serem
Rumiane kotlety posmarować majonezem z ketchupem
Kotlety schabowe zapiekane z serem
Nałożyć farsz z pieczarek posypać żółtym serem