czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

SUPERPRZEPIS

Kotlety schabowe zapiekane z warzywami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszny pomysł na urozmaicenie zwykłych schabowych oraz przemycenie odrobiny warzyw:) Mojemu synkowi bardzo smakują!

Kotlety schabowe zapiekane z warzywami

Składniki:

Kotlety schabowe zapiekane z warzywami

 

  • 1/2 kg schabu bez kości,
  • 2 marchewki,
  • por,
  • 2 łyżki pikantnego ketchupu,
  • 2 łyżki majonezu czosnkowego,
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Kotlety schabowe zapiekane z warzywami

ETAP 1:

Kotlety schabowe zapiekane z warzywami
kotlety rozbić, oprószyć solą i pieprzem i obsmażyć.

Mięso umyć, osuszyć i podzielić na plastry jak na kotlety. Lekko rozbić, oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Obsmażyć na odrobinie mocno rozgrzanego oleju, z obu stron, na złoty kolor. Przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego.

ETAP 2:

Kotlety schabowe zapiekane z warzywami
Każdy plaster mięsa posmarować ketchupem, pokryć porem.

Marchew obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Pora dokładnie umyć i drobno posiekać w pół plasterki. Każdy plaster mięsa posmarować ketchupem, przykryć warstwą pora.

ETAP 3:

Kotlety schabowe zapiekane z warzywami
Na każdy kotlecie rozsmarować delikatnie trochę majonezu.

Posmarować delikatnie majonezem.

ETAP 4:

Kotlety schabowe zapiekane z warzywami
Na wierzchu rozłożyć marchewkę, posolić i zapiec.

Na wierzchu rozłożyć marchewkę. Delikatnie oprószyć solą. Piec około 20-25 minut w temp. 170st.


Tagi:

beza schab bezy