Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Kotlety selerowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Coś dla jaroszy i nie tylko!

Kotlety selerowe

Składniki:

Kotlety selerowe

 

  • 50dag.selera korzeniowego,
  • 250ml.białego,wytrawnego wina,
  • 250ml.bulionu warzywnego,
  • sok z cytryny,
  • 10dag.plasterków żółtego sera,
  • majeranek,
  • sól,biały pieprz,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 12dag.grysiku kukurydzianego,
  • 1 łyżeczka curry,
  • 4 łyżki mąki,
  • 2 jajka,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Kotlety selerowe
Selery oczyścić i pokroić na grube plastry.Wino,bulion i sok z cytryny wlać do garnka i zagotować.Włożyć plastry selera i gotować na małym ogniu ok.5min.Wyjąć,osączyć i wystudzić.Każdy plaster selera delikatnie rozkroić w poprzek nie przecinając do końca.Do środka włożyć plasterek żółtego sera,oprószyć solą i białym pieprzem.Czosnek posiekać i wymieszać z grysikiem kukurydzianym,curry i 1 łyżeczką majeranku.Jajka roztrzepać.Kotlety selerowe panierować kolejno;w mące,jajkach i mieszance z grysiku.Dużą ilość oleju rozgrzać na patelni,usmażyć kotlety z wszystkich stron na złoty kolor,osączyć.