Kotlety siekane z brojlera

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Udka brojlera umyć, osuszyć. Mięso pokrajac i zmielić dwukrotnie w maszynce. Do masy

Kotlety siekane z brojlera

Składniki:

Kotlety siekane z brojlera

 

  • 50 dag mięsa z udek brojlera
  • 2 ugotowane białka
  • 3 łyżki siekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • szczypta szałwii
  • szczypta bazylii
  • 1 łyżka oliwy lub oleju
  • ząbek czosnku

Sposób przygotowania:

Kotlety siekane z brojlera
Udka brojlera umyć, osuszyć. Mięso pokrajac i zmielić dwukrotnie w maszynce. Do masy mięsnej  dodać rozkruszone i przesiane przez sito zioła i białka, wyrobić dokładnie drewnianą łyżką. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Rękami zwilżonymi wodą przygotować owalne wałki, z których na wilgotnej desce formować wydłużone, cienkie kotlety. Smażyć je na teflonowej patelni posmarowanej oliwą lub olejem. Rumienić kotlety po obu stronach. Usmażone lekko skropić wodą, przykryć i wstawić na kilka minut do piekarnika aby "doszły". podawać z dodatkiem ziemniaków puree, szpinaku, marchewki z groszkiem, kalafiora czy brokułów lub kalarepki. Kotlety można również podawać na zimno z dodatkiem sosów lub sałatek.

Tagi:

mięso