jozefinacz

jozefinacz

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 64]

Kotlety sojowe z papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Doskonały dodatek do wegetariańskiego obiadu.

Kotlety sojowe z papryką

Składniki:

Kotlety sojowe z papryką

 

  • kostka sojowa 1,5 szklanki
  • papryka czerwona 2 plastry
  • cebula 1/2 sztuki
  • starta mozarella 2 łyżki
  • bułka tarta 3 łyżki
  • szczypiorek posiekany 4 łyżki
  • koperek posiekany 2 łyżeczka
  • czosnek 1 ząbek
  • curry 1 szczypta
  • papryka słodka 5 szczypt
  • majeranek 1 szczypta
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • jajko 1 sztuka
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej rzepakowy do smażenia

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kotlety sojowe z papryką
Soję należy umieścić w garnku i zalać wodą, tak aby ją przykryła. Do garnka dodać rozgnieciony czosnek, sól, pieprz, curry, paprykę mieloną, majeranek i całość gotować tak długo, aż soja będzie miękka. Następnie soję należy odcedzić z nadmiaru wody i ostudzić. Potem posiekać soję dość drobno. Czerwoną paprykę należy umyć, osuszyć i pokroić w dość drobną kotkę. Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę i usmażyć do miękkości na patelni z odrobiną oleju. W dużym naczyniu wymieszać ze sobą soję, paprykę, ostudzoną cebulę, szczypiorek, koperek, mozarellę i trzy łyżki bułki tartej. Całość do prawić do smaku solą i pieprzem. Z gotowej masy formować kotlety a la mielone, obtoczyć je w jajku, potem w bułce tartej i smażyć na złoty kolor z obu stron na patelni z olejem.