katarzynagotuje

katarzynagotuje

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 70]

Kotlety w cieście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kurczak w cieście, to dobry pomysł na smaczny i szybki obiad.

Kotlety w cieście Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotlety w cieście

 

  • 1 cała pierś z kurczaka,
  • 1 1/2 szklanki mąki,
  • 1 jajko,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • sól, pieprz do smaku,
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kotlety w cieście
Pierś z kurczaka umyć i pokroić na kotlety. Przyprawić solą i pieprzem. Do miski wsypać mąkę, wbić jajko i wymieszać, mleko wlewać powoli, tak by ciasto nie było za rzadkie, jeśli jednak wlejecie za dużo mleka, to dodajcie trochę mąki. Kotlety po kolei obtaczać w przygotowanym cieście i smazyć z obu stron na rozgranym oleju, na złoty kolor. Podawać np. z ziemniakami i warzywami.
Kotlety w cieście
Umyć całą pierś i przygotować z niej kotlety.
Kotlety w cieście
Kotlety obtaczać dokładnie w przygotowanym cieście.
Kotlety w cieście
Kotlety smażyć na rozgrzanym oleju, żeby ciasto od razu ścielo się.
Kotlety w cieście
Smazyć kotlety na złoty kolor z obu stron.