beetle

beetle

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 158]

Książka Kucharska: Smaczne dania mięsne. Kuchnia domowa.

Kotlety w  cieście serowo-piwnym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jan Petelski, Kuchnia domowa, smaczne dania mięsne

Kotlety w  cieście serowo-piwnym

Składniki:

Kotlety w  cieście serowo-piwnym

 

  • 600 g mięsa wieprzowego,
  • 5  łyżek sera żółtego,
  • 3  łyżki zieleniny drobno posiekanej,
  • olej do smażenia,
  • pieprz, sól,
  • 1  szklanka mąki,
  • jajka,
  • szklanka jasnego piwa

Sposób przygotowania:

Kotlety w  cieście serowo-piwnym
Oddzielić białka od żółtek, białka ubić na gęstą pianę
z  dodatkiem odrobiny soli. Szklankę mąki wsypać do wysokiego naczynia, do niej wbić żółtka, dodać sztywną pianę, szklankę piwa i  całość dokładnie wymieszać na jednolite ciasto o  średnio gęstej konsystencji. Mięso umyć w  zimnej bieżącej wodzie, usunąć tłuszcz i  pokroić na osiem kawałków, po czym rozbić tłuczkiem z  obu stron. Cztery kawałki posypać pieprzem i  solą oraz startym żółtym serem. Te cztery przykrywamy pozostałymi czterema kawałkami mięsa. Każdy kawałek namoczyć w  cieście piwnym, następnie w  głębokiej patelni smażyć na mocno rozgrzanym oleju przez ok. 15 minut. Zieleninę opłukać i  drobniutko posiekać. Usmażone kotlety posypać zieleniną i  udekorować gałązkami natki.