jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Kotlety wieprzowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

rewelacyjne kotlety wieprzowe, kruche i delikatne

Kotlety wieprzowe

Składniki:

Kotlety wieprzowe

 

  • 1/4 litra czerwonego wina
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • 4 kotlety wieprzowe
  • 3 cebule
  • 3 pomidory
  • 1 puszka kurek 430 ml
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 3 łyżki oleju
  • 10 dag śmietany kremówki

Sposób przygotowania:

Kotlety wieprzowe
MARYNATA;
Wymieszać czerwone wino z koncentratem pomidorowym. Przyprawić solą i pieprzem. Kotlety trzymać w marynacie przez 8-12 godzin. Cebule obrać, pokroić w krążki. Pomidory naciać na krzyż, sparzyć, zahartować w zimnej wodzie. Obrać ze skórki, podzielić na ósemki, usunąc pestki, a miąższ pokroić w kostkę. Grzyby osączyc na sicie. Natkę pietruszki umyć, pozostawić troszke do przybrania, resztę posiekać. Kotlety wyjąć z marynaty, osuszyć. Smażyć na gorącym oleju około 12 minut. Wyjąć z patelni i odstawić w ciepłe miejsce. Cebulę poddusić w tłuszczu pozostałym ze smażenia, dodać grzyby. Przyprawić solą i pieprzem. Wlać śmietanę. Przyprawić do smaku odrobiną marynaty. Dodać pokrojone pomidory i posiekaną natkę. wszystko razem dokładnie wymieszać. Kotlety podawać z grzybami przybrane odłożoną natką pietruszki.