suri29

suri29

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 223]

Kotlety wieprzowe w białym winie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Polecam tradycyjne kotlety w oryginalnym wykonaniu. Dla 4 osób.

Kotlety wieprzowe w białym winie

Składniki:

Kotlety wieprzowe w białym winie

 

  • 4 kotlety schabowe;
  • 2 kabanosy;
  • 1 cebula;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 3 pomidory średniej wielkości;
  • 10 dag sera zółtego;
  • 2 łyżki oleju;
  • 1/2 szklanki wina białego;
  • 1 łyżeczka szczypiorku i natki pietruszki;
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Kotlety wieprzowe w białym winie
Kotlety rozbijamy na płasko i podsmażamy na oleju z każdej strony na niezbyt dużym ogniu. Po upieczeniu kotlety zdejmujemy z patelni i wykładamy na talerz. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu kotletów podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i zmiażdżony czosnek, po chwili dodajemy pokrojone w małe kawałki kabanosy i podsmażamy przez ok 5 min. Następnie dodajemy ponownie usmażone wcześniej kotlety, pokrojone w kostkę pomidory i całość zalewamy białym winem i doprawimy solą i pieprzem. Dusimy wszystko jeszcze przez ok 7-10 min. Przed podaniem posypujemy danie startym serem żółtym i posypujemy natką pietruszki i drobno posiekanym szczypiorkiem.

Tagi:

sery ser