cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Książka Kucharska: Książka kucharska wyd. Printex II

Kotlety wołowe egzotyczne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

kotlety z wołowiny

Kotlety wołowe egzotyczne

Składniki:

Kotlety wołowe egzotyczne

 

Sposób przygotowania:

Kotlety wołowe egzotyczne
Mięso zemleć razem z cebulą. Dodać 1 jajko, posiekane orzechy włoskie i natkę pietruszki, rodzynki, doprawić do smaku solą i czarnym mielonym pieprzem, dokładnie wymieszać. Z masy formować okrągłe kotlety, obtaczać je w mące, następnie w rozbitym z dwoma łyżkami wody jajku, a na koniec w bułce tartej. Kotlety smażyć na rozgrzanym tłuszczu, nie dopuszczając do przypalenia.

Usmażone kotlety wstawić na kilkanaście minut do nagrzanego piekarnika.

Kotlety egzotyczne można także przygotować sauté, bez panierowania.

Kotlety najlepiej smakują podane z plasterkiem cytryny,  ryżem ugotowanym na sypko i  pikantnym sosem.