Megg

Megg

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 412]

Kotlety z ciecierzycy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Kotlety z ciecierzycy to zdrowa wersja kotletów. Zamiast tradycyjnych mięsnych kotletów polecam właśnie tą zdrowszą wersję, czyli kotlety z ciecierzycy panierowane w bułce tartej.

Kotlety z ciecierzycy

Składniki:

Kotlety z ciecierzycy

 

Sposób przygotowania:

Kotlety z ciecierzycy
Ciecierzycę zalać gorącą wodą i pozostawić na noc. Następnego dnia wodę odlać, zalać świeżą wodą i ugotować do miękkości, a następnie zmielić w maszynce.

Cebulę pokroić w kostkę, a marchewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach. Razem zeszklić na niewielkiej ilości oleju.

Zmieloną ciecierzycę wymieszać z cebulką oraz marchewką, dodać jajko, otręby oraz doprawić do smaku czosnkiem granulowanym, pieprzem oraz solą.

Całość wymieszać wymieszać i z przygotowanej masy formować kotleciki, które obtaczać w bułce tartej i smażyć na oleju na złoty kolor.