peggi

peggi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 220]

Kotlety z cieciorki

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Kotlety są ekspresowe w wykonaniu i świetne w smaku. Mocno się powstrzymywałam, żeby nie schrupać wszystkich na raz!

Kotlety z cieciorki

Składniki:

Kotlety z cieciorki

 

  • 1 puszka cieciorki konserwowej (240 g netto)
  • 3 szalotki
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • sól himalajska
  • papryka słodka
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 jajo
  • kaszka kukurydziana do panierowania
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kotlety z cieciorki
Cieciorkę wraz z zalewą przekładamy do niedużego garnka, podgrzewamy przez około 5 minut od czasu do czasu mieszając. Odcedzamy i odstawiamy do przestygnięcia. Przestudzoną cieciorkę blendujemy na gładką masę (jeśli masa jest zbyt sucha dodajemy odrobinę wody z gotowania). 

Szalotkę drobno siekamy i szklimy na niewielkiej ilości oleju - dorzucamy do cieciorki. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i paprykę. 

Chwilę razem blendujemy. Wsypujemy bułkę tartą i wbijamy jajko - mieszamy (można dłonią). Jeśli masa na kotlety wyszła zbyt rzadka dodajemy trochę bułki tartej. 

Formujemy nieduże kotleciki, obtaczamy je w kaszce kukurydzianej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Podajemy na ciepło bądź zimno. 

P.S. Bezpośrednio po usmażeniu panierka wydaje się może nazbyt chrupiąca, ale na drugi dzień jest już idealna.