bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Kotlety z czerwonej soczewicy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kolety są bardzo smaczne i pożywne, przygotowałam je na obiad, podałam z surówka i ziemniakami, polecam.

Kotlety z czerwonej soczewicy

Składniki:

Kotlety z czerwonej soczewicy

 

Sposób przygotowania:

Kotlety z czerwonej soczewicy
Soczewicę wsypujemy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości, odcedzamy i pozostawiamy do ostudzenia, rozgniatamy widelcem.

Cebule i czosnek obieramy, drobno siekamy, podsmażamy na rozgrzanym oleju, dodajemy do soczewicy.

Dodajemy jako, płatki jęczmienne, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Wszystko dokładnie mieszamy.

Formujemy okrągłe kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na rumiany kolor z obydwu stron.