mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Kotlety z jajek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bez mięsa, jednak sycące, lekko ciągnące się w środku, dzięki dodatkowi żółtego sera, o przyjemnej nucie pietruszki, szczypiorku i cebulki:)

Kotlety z jajek

Składniki:

Kotlety z jajek

 

  • na 7 kotletów:

 

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 jajko surowe
  • 1 kajzerka
  • 3 łyżki mleka
  • 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1-2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2-3 łyżki startego żółtego sera
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka oleju
  • pieprz
  • sól
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kotlety z jajek
Ugotowane jajka obrać, drobno posiekać. Kajzerkę namoczyć w mleku, odstawić na 10 min. Cebulę obrać, drobno posiekać, zeszklić na łyżce oleju. Jajka umieścić w miseczce, dodać do nich surowe jajko, odciśniętą bułkę, cebulkę, sól, pieprz, starty ser, posiekaną natkę oraz szczypiorek. Z masy formować niewielkie kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na gorącym oleju z obu stron na ciemnozłoty kolor. Osączać na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Podawać z ulubionym sosem (pomidorowym, pieczarkowym, grzybowym, chrzanowym itp.) oraz surówką ze świeżych warzyw.