jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Kotlety z kalarepki z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 12

To pyszne, a do tego tanie danie. Takie warzywne kotlety mogą spokojnie konkurować z drobiowymi filetami i wieprzowymi schabowymi:).

Kotlety z kalarepki z warzywami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kotlety z kalarepki z warzywami

Składniki:

  • 3 kalarepki,
  • 1 duża czerwona papryka,
  • 1 cebula,
  • 1 szklanka groszku zielonego,
  • olej,
  • świeżo mielony kolorowy pieprz,
  • świeżo mielona sól morska,
  • papryka mielona,
  • około 0,5 szklanki bulionu warzywnego,
  • bułka tarta do panierki,
  • mąka do panierki,
  • 2 jajka do panierki,
  • 1,5 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Kotlety z kalarepki z warzywami

Etap 1

Kotlety z kalarepki z warzywami
Kalarepki obieramy i kroimy w plastry około 1 cm. Tak przygotowaną gotujemy w lekko osolonej wodzie, by zmiękła.

Kalarepki obieramy i kroimy w plastry około 1 cm. Tak przygotowaną gotujemy w lekko osolonej wodzie, by zmiękła. Po ugotowaniu odcedzamy ją i studzimy.
Między czasie przygotowujemy groszkowo- paprykowy sos.

Etap 2

Kotlety z kalarepki z warzywami
Do zrumienionej cebuli dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę. Obsmażamy ją, po czym dodajemy groszek.

Cebule obieramy, przekrawamy i kroimy w półplasterki. Tak przygotowaną delikatnie rumienimy na oleju. Do zrumienionej dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę. Obsmażamy ją, po czym dodajemy groszek. Całość obsmażamy, po czym podlewamy delikatnie bulionem. Warzywa doprawiamy do smaku i dusimy do miękkości. Pod koniec dodajemy do nich pokrojoną natkę pietruszki.

Etap 3

Kotlety z kalarepki z warzywami
Przestudzoną kalarepkę panierujemy, maczając jej plastry kolejno w mące, jajku i bułce tartej.

Przestudzoną kalarepkę panierujemy, maczając jej plastry kolejno w mące, jajku i bułce tartej.

ETAP 4

Kotlety z kalarepki z warzywami
Opanierowaną smażymy na oleju na złoty kolor z obu stron.

Opanierowaną kalarepkę smażymy na oleju na złoty kolor z obu stron.

Etap 5

Kotlety z kalarepki z warzywami
otową odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Gotową odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Kotlety z kalarepki przekładamy sosem paprykowo- groszkowym. Podajemy na ciepło.