SUPERPRZEPIS

Kotlety z kaszą pszenną

         
ocena: 5/5 głosów: 12
Kotlety z kaszą pszenną

Zwykłe kotlety drobiowe postanowiłam urozmaicić o kaszę, którą swego czasu dostałam. Ugotowana do miękkości, po usmażeniu była chrupka i ciekawa w smaku.

Składniki:

Kotlety z kaszą pszenną

 

  • Na 10 kotlecików:

 

  • 30 dkg mielonego mięsa drobiowego
  • 1 woreczek (100 g) kaszy pszennej pęczak
  • 100 g sera żółtego w kawałku
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • ok 3 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz do smaku

 

  • Dodatkowo:
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kotlety z kaszą pszenną
 

Etap I

Kotlety z kaszą pszenną
Przygotowujemy farsz do pieczenia kotlecików

Ugotowaną wg instrukcji na opakowaniu kaszę studzimy a następnie łączymy z mielonym mięsem drobiowym i pozostałymi składnikami.

Etap II

Kotlety z kaszą pszenną
Kotleciki smażymy na dużej ilości tłuszczu

Na rozgrzany na patelni tłuszcz nakładamy łyżką porcję farszu i smażymy na małym ogniu z dwóch stron do uzyskania złotego koloru. Podajemy z sałatką lub ulubionymi dodatkami.