Agiatis

Agiatis

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 232]

kotlety z makaronu i brokuła

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Kotlety z makaronu? Tak, z dodatkiem brokuła i sera - rewelacyjne połączenie

kotlety z makaronu i brokuła Więcej zdjęć (2)

Składniki:

kotlety z makaronu i brokuła

 

  • Makaron - 200 gram (u mnie świderki)
  • Brokuł mrożony- 150 gram
  • ser żółty starty 100 gram
  • czosnek - 2 ząbki
  • sól, pieprz do smaku
  • jajko - 1 sztuka
  • bułka tarta -1szklanka
  • olej - 2 łyżki
  • masło - 2 łyżki
  • śmietana - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

kotlety z makaronu i brokuła
Przyznam się, że na wstępie miał to być makaron z brokułem, no ale przyszła pani z administracji i miała coś pilnego do przekazania. Tak się rozgadała, że makaron i z brokułem mnie się prawie rozgotował. Bądź co bądź na danie, które miałam zamiar zrobić nie nadawało się. Nie lubię marnować jedzenia, wiec postanowiłam zrobić coś innego w zamian. Nie żałuje, kotlety są przepyszne:) Gotujemy makaron w/g instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy. Brokuł gotujemy także w/g instrukcji na opakowaniu. Brokuł miksujemy blenderem - ale nie robimy z niego papki. Makaron, brokuł wkładamy razem do jednego garnka, dodajemy masło, przeciśnięty przez praskę czosnek, podgrzewamy chwile, gdy masło się rozpuści dodajemy śmietanę. Przyprawiamy, chwile mieszamy, gdy składniki sie połącza gotowe;) Baza kotleta musi być ostudzona, w innym wypadku starty ser, który dodamy za chwilę się rozpuści! Do ostudzonego makaronu z brokułem dodajemy jajko, starty ser- całość łączymy w jednolitą masę. Łyżką stołową nabierać porcje makaronu, uformować owalne kotlety, wkładamy do bułki tartej. którą wcześniej rozsypujemy na talerz. Obtaczamy i smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron. możemy zjeść jako samodzielne danie lub dodać jajo sadzone;)
kotlety z makaronu i brokuła
Chrupiąca skórka, miękki i środek, do tego ciągnący sięser - pychota!