Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 320]

Kotlety z miruny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu kotlety z siekanej miruny z dodatkiem natki pietruszki. Posmakują nawet niejadkom.

Kotlety z miruny

Składniki:

Kotlety z miruny

 

  • 4 filety z miruny
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do obtoczenia (około 1 szklanka)

Sposób przygotowania:

Kotlety z miruny

Przygotowanie ryby:

Kotlety z miruny
Drobno pokrojona miruna do przygotowania kotletów

Umytą i dokładnie osuszoną ręcznikiem papierowym rybę pokroić w drobną kostkę i wrzucić do miski.

Przygotowanie składników:

Kotlety z miruny
Wszystkie składniki potrzebne do kotlecików w misce

Wrzucić posiekaną natkę, mąkę, majonez, wbić jajko, obficie dosolić i doprawić pieprzem. Całość dokładnie wymieszać.

Smażenie kotletów:

Kotlety z miruny
Uformowane kotleciki z miruny przed usmażeniem

Uformować ręcznie okrągłe i zwarte kotleciki Usmażyć je na rozgrzanym oleju po 6 minut z każdej strony. Podawać z ulubionymi dodatkami np. frytkami i surówką z kiszonej kapusty. Smacznego!

Tagi:

dania ryby