Galeo

Galeo

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 94]

Kotlety z ryżu z zielonym groszkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kotlety z ryżu z zielonym groszkiem najlepiej smakują z sosem pomidorowym.

Kotlety z ryżu z zielonym groszkiem

Składniki:

Kotlety z ryżu z zielonym groszkiem

 

  • Danie dla 4 osób:
  • 30 dag ryżu,
  • 3 szklanki wody,
  • cebula,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • 2 jajka,
  • 20 dag zielonego groszku konserwowego,
  • sól,
  • jajko
  • tarta bułka do panierowania,
  • 1 ½ łyżki smalcu do smażenia,
  • produkty Galeo:
  • Bulion warzywny – 1 kostka,
  • 2 łyżki Natki z pietruszki,
  • Pieprz czarny mielony,
  • Papryka ostra.

Sposób przygotowania:

Kotlety z ryżu z zielonym groszkiem
Ryż płuczemy, zalewamy 3 szklankami wrzącej wody z dodatkiem kostki bulionu warzywnego i gotujemy na półsypko. Cebulę obieramy, drobno kroimy i podsmażamy na oliwie ze szczyptą papryki. Do ugotowanego ryżu dodajmy cebulę, odsączony groszek, natkę pietruszki i 1 jajko. Całość mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Z otrzymanej masy formujemy kotlety, które smarujemy rozmąconym jajkiem i obtaczamy w tartej bułce. Kotlety smażymy z obu stron na złoty kolor. Najlepiej smakują z sosem pomidorowym.Przepis pochodzi ze strony www.galeo.pl