aniolek27

aniolek27

Szef Kuchni
[Przepisów: 64]

Kotlety z soi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszne bezmięsne kotleciki

Kotlety z soi

Składniki:

Kotlety z soi

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kotlety z soi
Ziarna soi po umyciu, zalewamy zimną, ale przegotowaną wodą i moczymy przez noc. Następnego dnia soję gotujemy w osolonej wodzie przez ok. godzinę (najpierw na dużym ogniu doprowadzamy do wrzenia, a potem gotujemy już na małym). Po odcedzeniu i ostygnięciu, mielimy ją w maszynce do mielenia mięsa. Następnie do soi dodajemy jajko, zrumienioną cebulkę i namoczoną (odciśniętą od wody) bułkę lub mąkę wraz z bułką tartą. Po wymieszaniu składników, doprawiamy do smaku przyprawami. Ponownie dokładnie mieszamy. Formujemy kotlety płaskie lub owalne, obtaczamy w bułce tartej, wypiekamy w piekarniku w temperaturze 200 stopni C przez około 20 minut. Podałam kotlety z ziemniakami i sosem borowikowym.