Ankha

Ankha

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 120]

Kotlety z warzyw i pęczaku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Nie byłam przekonana czy pęczak, kasza o dużych ziarnach nadaje się do wege-kotletów. Jednak po lekkim zmiksowaniu łatwo poddał się obróbce.

Kotlety z warzyw i pęczaku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotlety z warzyw i pęczaku

 

 

Sposób przygotowania:

Kotlety z warzyw i pęczaku
Pęczak opłukać, gotować ok pół godziny w osolonej wodzie. Ugotowany wrzucić na durszlak by odciekła reszta wody. W czasie kiedy pęczak będzie stygł przygotować warzywa. Drobno pokrojoną cebulę wrzucić na patelnię z niewielką ilością oleju. Gdy się zeszkli dodać starte na tarce marchew i cukinię oraz mrożony groszek. Udusić warzywa tak żeby w efekcie nie były zbyt mokre. Wystudzony pęczak lekko zblendować – wtedy stanie się bardziej lepki, a ziarenka nie będą się rozsypywać. Do kaszy dodać warzywa, płatki. Przyprawić masę do smaku. Formować kotlety ulubionej wielkości. Obtaczać w bułce, a potem smażyć na rumiano. 
Kotlety z warzyw i pęczaku
Do podsmażonej cebuli dodałam pozostałe warzywa.
Kotlety z warzyw i pęczaku
Warzywa dusiłam do miękkości nie dolewając wody.
Kotlety z warzyw i pęczaku
Połączyłam kaszę z warzywami, płatkami i przyprawami.
Kotlety z warzyw i pęczaku
Kotlety obtaczam w bułce albo w zmielonych płatkach.