mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Kotlety z zielonej soczewicy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Zdrowe, sycące i bardzo smaczne kotlety soczewicowe:)

Kotlety z zielonej soczewicy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotlety z zielonej soczewicy

 

  • 1/2 szkl. soczewicy zielonej
  • 1/2 dużej cebuli
  • 1/4 szkl. płatków owsianych
  • 3 czubate łyżki kaszy manny
  • 1/2 łyżecz. curry
  • 2 łyż. oleju
  • sól
  • pieprz
  • 2 małe ząbki czosnku
  • sos pieczeniowy ciemny do podania
  • kasza mazurska do podania
  • korniszony do podania

Sposób przygotowania:

Kotlety z zielonej soczewicy
Soczewicę przepłukuję, moczę około 1 godziny w zimnej wodzie, płuczę i przekładam do garnka, zalewam 1,5 szklanką wody. Doprowadzam do zagotowania, przykrywam i gotuję ok. 25 minut. Woda nie powinna się całkowicie wygotować, a soczewica powinna być miękka i wilgotna. W razie czego należy dolać więcej wody i dalej gotować. Dodaję pół łyżeczki soli oraz podsmażoną na oleju cebulę. Do gorącej soczewicy dodaję płatki owsiane, kaszę mannę, zmiażdżony czosnek i curry. Mieszam i lekko ubijam drewnianą łyżką. Przykrywam i pozostawiam do ostudzenia. Masę wstawiam do lodówki na ok. 1 godzinę. Z masy lepię niewielkie kuleczki, które spłaszczam. Z tej ilości składników wyjdzie ok. 6-7 sztuk. Kładę kotlety na rozgrzany olej na patelni i smażę na niewielkim ogniu na ciemnobrązowy kolor. Osączam je z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podaję polane sosem pieczeniowym z ugotowaną kaszą i ogórkami konserwowymi.
Kotlety z zielonej soczewicy
Ziarna soczewicy płuczę, zalewam zimną wodą i odstawiam na godzinę
Kotlety z zielonej soczewicy
Do ugotowanej soczewicy dodaję płatki owsiane i kaszę mannę
Kotlety z zielonej soczewicy
Z masy formuję niewielkie, spłaszczone kotlety
Kotlety z zielonej soczewicy
Kotlety kładę na rzogrzanym oleju na patelnię i smażę