Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Kotlety z ziemniaków, mięsa i pieczarek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kotleciki z gotowanych ziemniaków z mięsem i pieczarkami są pyszne.

Kotlety z ziemniaków, mięsa i pieczarek Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kotlety z ziemniaków, mięsa i pieczarek

 

 

Sposób przygotowania:

Kotlety z ziemniaków, mięsa i pieczarek
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przecisnąć przez praskę, ostudzić. Filet z kurczaka umyć osuszyć, pokroić w kosteczkę, wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i pieprzem, odłożyć na pół godziny. Cebulę obrać, posiekać zeszklić na rozgrzanym maśle, następnie dodać obraną startą na tarce o dużych oczkach marchewkę i pieczarki, podsmażyć, ostudzić. Do miski włożyć zimne ziemniaki, mięso, podsmażone warzywa, mąkę ziemniaczaną, jajka, 2-3 łyżki bułki tartej, przyprawę do zup, przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Formować owalne kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron na rumiano na rozgrzanym oleju. Podawać z sosem i surówką.
Kotlety z ziemniaków, mięsa i pieczarek
Wszystkie przygotowane składniki dokładnie wymieszać
Kotlety z ziemniaków, mięsa i pieczarek
Formować owalne kotleciki i obtaczać w bułce tartej
Kotlety z ziemniaków, mięsa i pieczarek
Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor