nieuchwytna

nieuchwytna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 350]

Kotlety zapiekane w sosie pomidorowym z serem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Sposób na to, by kotlety podać w innej odsłonie! Nie będą wtedy nudne. Wychodzą bardzo smaczne i sycące.

Kotlety zapiekane w sosie pomidorowym z serem

Składniki:

Kotlety zapiekane w sosie pomidorowym z serem

 

  • Kotlety:
  • 50 dag piersi z kurczaka
  • sól, pieprz
  • mąka, 2 jajka, bułka tarta
  • olej do smażenia
  • Sos:
  • 3 małe cebule
  • 1 duży ząbek czosnku
  • słoiczek przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki keczupu
  • vegeta, pieprz, maggi
  • 4 szkl. wody
  • 3 łyżki oleju

 

  • + 150 g sera ementalskiego w plastrach

Sposób przygotowania:

Kotlety zapiekane w sosie pomidorowym z serem
Przygotowujemy kotlety: Mięso myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, następnie rozbijamy (robiłam mniejsze kotleciki) i doprawiamy solą i pieprzem. Obtaczamy w mące, zanurzamy w rozkłóconym jajku, a następnie wkładamy do bułki tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju i odkładamy na bok. Sos: Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek drobniutko siekamy. W garnuszku rozgrzewamy 3 łyżki oleju, następnie szklimy cebulę. Pod koniec dodajemy czosnek. Mieszamy i po chwili wszystko zalewamy wodą. Dodajemy przecier oraz keczup. Doprawiamy do smaku i zagotowujemy. Ser żółty kroimy w drobniutką kosteczkę. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy trochę sosu, następnie układamy warstwami kolejno: kotlety, sos, ser. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut. Podajemy na ciepło lub zimno.