aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Kotlety ze szczypiorkowym nadzieniem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Kieszonki z fileta nadziewane pieczarkami, szczypiorkiem i serem - w wersji lekko pikantnej.

Kotlety ze szczypiorkowym nadzieniem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotlety ze szczypiorkowym nadzieniem

 

Sposób przygotowania:

Kotlety ze szczypiorkowym nadzieniem
Filety myjemy, przekrawamy na pół i mocno rozbijamy przykryte workiem( wówczas mięso nie porozrywa się). Przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do mięs. Na każdej połówce fileta układamy obrane i pokrojone w plastry pieczarki (ja miałam mrożone). Następnie opłukany i pokrojony w długie paski szczypiorek, przykrywamy go żółtym serem. Dwa końce fileta składamy do siebie tworząc kieszonkę w której jest nadzienie. Dokładnie zlepiamy jego brzegi. W miseczkach przygotowujemy mąkę, bułkę tartą i roztrzepane jajko. Każdy kotlet obtaczamy najpierw w mące, następnie w jajku i na końcu w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej, na gorący wkładamy kotlety i smażymy pod przykryciem, z obu stron do momentu, aż bułka ładnie się zrumieni. Podajemy jako dodatek do ziemniaków, lub frytek.
Kotlety ze szczypiorkowym nadzieniem
Filety mocno rozbijamy, przyprawiamy, układamy na nich pieczarki i szczypiorek...
Kotlety ze szczypiorkowym nadzieniem
...przykrywamy plastrem sera żółtego, sładamy tworząc kieszonki.
Kotlety ze szczypiorkowym nadzieniem
Każdego kotleta obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej.
Kotlety ze szczypiorkowym nadzieniem
Smażymy na patelni z każdej strony, aż bułka się zrumieni.