SUPERPRZEPIS

Kotlety ziemniaczane z pieczarkami i żółtym serem

         
ocena: 4/5 głosów: 6
Kotlety ziemniaczane z pieczarkami i żółtym serem Więcej zdjęć (5)

Kotlety ziemniaczane bardzo nam smakują i często je robię. Ty razem zrobiłam z dodatkiem pieczarek i żółtego sera. Ser i pieczarki dodałam do masy ziemniaczanej ale można też te dwa składniki wymieszać i zrobić kotlety nadziewane.

Składniki:

Kotlety ziemniaczane z pieczarkami i żółtym serem

 

Sposób przygotowania:

Kotlety ziemniaczane z pieczarkami i żółtym serem
Letnie ziemniaki przepuścić przez praskę i odstawić do wystudzenia. Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rozgrzać patelnie z odrobina oleju i wrzucić pieczarki, smażyć aż pieczarki odparują całą wodę, wystudzić. Ser żółty również zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do wystudzonych ziemniaków dodać starty ser, pieczarki, tymianek, jajka oraz mąkę. Wymieszać aby składniki się połączyły, do smaku doprawić solą i pieprzem. Z masy uformować kotlety ( u mnie wyszło 11 sztuk) i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku. Podawać z dowolnymi dodatkami, ja podałam z surówką z sałaty lodowej.
Kotlety ziemniaczane z pieczarkami i żółtym serem
Letnie ziemniaki przepuścić przez praskę i odstawić do wystudzenia.
Kotlety ziemniaczane z pieczarkami i żółtym serem
Do wystudzonych ziemniaków dodać starty ser, pieczarki, tymianek, jajka oraz mąkę. Wymieszać aby składniki się połączyły, do smaku doprawić solą i pieprzem.
Kotlety ziemniaczane z pieczarkami i żółtym serem
Z masy uformować kotlety ( u mnie wyszło 11 sztuk) i obtoczyć w bułce tartej.
Kotlety ziemniaczane z pieczarkami i żółtym serem
Smażyć z obu stron na złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku.