eli_555

eli_555

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1306]

Kotlety ziemniaczano serowe Eli

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowałam kotlety ziemniaczane z dodatkiem białego sera i mortadeli przesmażonej z cebulką. Były pyszne.

Kotlety ziemniaczano serowe Eli

Składniki:

Kotlety ziemniaczano serowe Eli

warzywa

pozostałe składniki

dodatki

  • bułka tarta do obtoczenia kotletów
  • olej do smażenia kotletów

Sposób przygotowania:

Kotlety ziemniaczano serowe Eli

przygotowanie składników

Kotlety ziemniaczano serowe Eli
Obraną z osłonki mortadelę pokroić w kostkę.

Mortadelę obrać z osłonki i pokroić w kostkę.

przygotowanie składników cd

Kotlety ziemniaczano serowe Eli
Obrane z łupinek cebule pokroić w kostkę.

Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę.

przygotowanie składników cd

Kotlety ziemniaczano serowe Eli
Na rozgrzanym oleju przesmażyć mortadelę z cebulą.

Na patelni rozgrzać 4 łyżki oleju, dodać mortadelę i przesmażyć. Do kiełbasy dodać cebulę i jeszcze razem przesmażyć.

przygotowanie składników cd

Kotlety ziemniaczano serowe Eli
Biały twaróg drobno pokruszyć do miski...

Ser biały rozdrobnić.

przygotowanie składników cd

Kotlety ziemniaczano serowe Eli
Do ziemniaków dodać pozostałe składniki.

Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę do dużej miski. Do ziemniaków dodać biały ser, przesmażoną mortadelę z cebulą, mąkę ziemniaczaną i pszenną, jajka, sól i pieprz.

przygotowanie kotletów

Kotlety ziemniaczano serowe Eli
Z wymieszanych składników formować owalne kotlety.

Wszystkie składniki wymieszać i uformować owalne kotlety i obtoczyć je w bułce tartej.

przygotowanie kotletów cd

Kotlety ziemniaczano serowe Eli
Przygotowane kotlety obtoczyć w bułce tartej.

Przygotowane kotlety smażyć na oleju z obu stron aż się zrumienią. Smacznego!

Ja podałam kotlety z sosem pieczarkowym. Można je też podać z sosem pomidorowym, koperkowym czy grzybowym.