Kozieradka - roślina, która działa cuda

  • 1

Ta roślina, dzięki swoim cudownym właściwościom, znalazła zastosowanie zarówno w kuchni, jaki i w kosmetyce i lecznictwie. Co warto o niej wiedzieć?

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Kozieradka - roślina, która działa cuda
fot. Fotolia
Kozieradka pospolita znana także jako kozieradka lekarska należy do rodziny bobowatych i jest rośliną zielną. Inne, zwyczajowe nazwy tej rośliny to: boża trawka, fenegryka, kozioroźnik oraz greckie siano. Pochodzi z Azji i Europy Wschodniej. Obecnie uprawiania jest niemal na całym świecie, również w Polsce.

JAK WYGLĄDA KOZIERADKA?

Roślina jednoroczna, z wyprostowaną łodygą i mocnym korzeniem w kształcie pala. Kozieradka jest słabo rozgałęziona, w górnej części łodygi ma małe włoski. Liście kozieradki są z wierzchu zielone, pod spodem lekko zazielenione. Roślina potrzebuje czterech miesięcy, by dojrzeć. Pozostawia się ją w całości do wyschnięcia, a następnie jej nasiona się młóci, a potem suszy.

Owocami tej rośliny są małe, twarde nasionka, które wyglądem przypominają fasolę lub grykę. Mają podłużny kształt, są koloru żółtego lub beżowobrunatnego. Każde z nasion ma bruzdę, która dzieli je na połowę. Nasiona kozieradki można kupić w całości, suszone bądź w postaci zmielonego proszku.


Zdjęcie: Fotolia

SMAK NASION KOZIERADKI

Mają ciepły i przenikliwy aromat, który staje się wyrazisty w trakcie prażenia nasion. Wydzielają ostry zapach. Niektórzy twierdzą, że przypomina on gorszej jakości curry. Nasiona kozieradki mają gorzki posmak, który podobny jest do lubczyku lub selera.

JAK UPRAWIAĆ KOZIERADKĘ?

Kozieradka powinna rosnąć w miejscu, które jest słoneczne i osłonięte od wiatrów. Roślina wymaga żyznej gleby, która zawiera dużo wapnia. Sieje się ją w połowie kwietnia, a kiełkuje już po dwóch tygodniach. Oprócz spulchniania gleby oraz plewienia nie wymaga innych zabiegów. Dawniej używano jej jako paszy dla bydła, jednak mocny, swoisty zapach kozieradki, który przenikał do mleka, spowodował, że obecnie nie jest już w ten sposób używana.

WŁAŚCIWOŚCI KOZIERADKI POSPOLITEJ

Bożą trawkę, zgodnie z tradycją chińską, polecano w leczeniu cukrzycy - jako środek, który obniża poziom glukozy we krwi. Z kolei w Iranie do tej pory używa się tej rośliny w leczeniu chorób narządu wzroku, np. w zapaleniu brzegów powiek oraz w chorobach skóry, np. czyraku mnogim.

Nasiona kozieradki pozytywnie wpływają na cały układ pokarmowy człowieka, pomagają zwalczać wiele chorób, takich jak wrzody żołądka czy hemoroidy. Kleik, sporządzony z suszonych nasion kozieradki, wspomaga trawienie oraz leczy takie dolegliwości jak wzdęcia czy dyspepsje.

Małe nasiona kozieradki zawierają bardzo dużo błonnika, dlatego pobudzają perystaltykę jelit i ułatwiają wypróżnianie się. Jeśli cierpisz z powodu chorób pasożytniczych przewodu pokarmowego, ta roślina na pewno Ci pomoże. W nasionach kozieradki znajduje się diosgenina - chroni ona organizm przed rozwojem nowotworu jelita grubego, ponieważ hamuje wzrost i rozwój komórek rakowych.

Jakie właściwości mają jeszcze nasiona kozieradki? Obniżają poziom "złego" cholesterolu we krwi. Co więcej, roślina ta ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne, zwalcza takie bakterie jak E. coli czy gronkowiec złocisty. Kozieradkę wykorzystuje się również jako środek wykrztuśny w zapaleniu górnych dróg oddechowych.

kozieradka

Zdjęcie: Fotolia

ZASTOSOWANIE KULINARNE KOZIERADKI

Roślina ta wchodzi w skład mieszanek curry,  jest także składnikiem panch phoron, czyli indyjskiej mieszanki pięciu przypraw. Świeże liście kozieradki oraz kiełki z nasion dodaje się do sałatek. Suszone liście są często składnikiem dań z warzywami, szczególnie pikantnych.

Nasiona kozieradki posiadają charakterystyczną nutę goryczy. Co zrobić, by się jej pozbyć? Wystarczy, że lekko uprażysz nasiona, byle nie za mocno, bo wtedy możesz pogorszyć ich smak.

W Azji wysuszonych i sproszkowanych nasion tej rośliny używa się jako przyprawy. Dodaje się ją niemalże do wszystkich dań: zup, twarożku, mięs, warzyw, zapiekanek, ryb czy humusu. Doskonale komponuje się smakowo z konfiturami oraz miodem.

KOZIERADKA W KOSMETYCE

Kozieradkę używa się także do pielęgnacji skóry suchej, wrażliwej oraz łojotokowej i trądzikowej. Roślina ta wzmacnia włosy, zapobiega ich wypadaniu oraz łagodzi podrażnioną skórę głowy.

Kozieradka pospolita ma szerokie zastosowanie: w kulinariach, kosmetyce i lecznictwie. To cudowna roślina, która powinna znaleźć miejsce w Waszej kuchni. Pierwszy raz słyszycie o tej roślinie? Czekamy na Wasze opinie!

Przeczytaj również: 4 najlepsze zioła na nerwy. Sprawdź, jak je stosować! >>>