paulinka22

paulinka22

Starszy Kucharz
[Przepisów: 62]

Krajak orzechowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne i łatwe,zawsze się udaje.

Krajak orzechowy

Składniki:

Krajak orzechowy

 

  • Ciasto:
  • 8 dag cukru pudru,
  • 15 dag masła,
  • 4 żółtka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 40 dag mąki pszennej,
  • Masa orzechowa:
  • 25 dag cukru pudru,
  • 20 dag drobno posiekanych orzechów,
  • 4 białka
  • Ponadto:
  • średni słoiczek marmolady

Sposób przygotowania:

Krajak orzechowy
Wykonanie ciasta: Cukier,żółtka i masło ucieramy w miseczce. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wyrabiamy ciasto. Ciasto wykładamy na blaszkę i podpiekamy na złoty kolor około 15-20 minut. Po ostudzeniu placek smarujemy marmoladą. Wykonanie masy: Mieszamy cukier z białkami i dodajemy pokrojone orzechy. Masę wylewamy na ciasto z marmoladą i wstawiamy jeszcze do piekarnika na 15 minut.

Tagi:

ciasto