Krajanka czekoladowa

Ciasta « poprzedni | następny »
jovi - Przepis na: Krajanka czekoladowa offline

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 430
Krajanka czekoladowa
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Czekoladowe ciasto z czekoladowo-rumowym nadzieniem:)


trudność: średne
czas:

Krajanka czekoladowa - SKŁADNIKI:

  • CIASTO
  • 10 dag czekolady mlecznej
  • 12½ dag masła
  • 20 dag cukru kryształu
  • 6 żółtek
  • 6 białek
  • 15 dag mąki pszennej
  • szczypta soli i cynamonu
  • skórka z 1 cytryny
  • KREM
  • 20 dag czekolady mlecznej
  • 4 jaja
  • 40 dag cukru pudru
  • 2 kieliszki rumu

Krajanka czekoladowa - PRZYGOTOWANIE:

Z przepisu na ciasto, czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić, aby przestygła. Masło utrzeć z połową cukru i przyprawami, a następnie dodać żółtka, rozpuszczoną czekoladę, mąkę i wymieszać. Białka ubić na sztywno z pozostałym cukrem i dodać do ciasta. Piec około 30 minut w 180°C. Po upieczeniu ostudzić i przekroić na pół.

Z przepisu na krem, jajka ubić z cukrem na parze, dodać startą na wiórki czekoladę i rum, nadal ubijając. Krem wyłożyć na ciasto oraz zostawić tyle kremu, by wymarować całe ciasto wokół i na zewnątrz cienką warstwą.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Krajanka czekoladowa  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta
Maślankowo-brzoskwiniowa kostka Szarlotka z połówkami jabłek Marchewkowa tarta
Tarta makowo- pomarańczowa Drożdżówki z serem Dyniowa karpatka
Kakaowe ciasto z masą serkową Jogurtowy serniczek Strucla drożdżowa z makiem
Kopiec kreta z bitą śmietaną Piernik korzenny z polewą Biszkoptowy przekładaniec z aronią

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert online

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane