Krajanka czekoladowa

Ciasta « poprzedni | następny »
jovi

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 430
Krajanka czekoladowa
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Czekoladowe ciasto z czekoladowo-rumowym nadzieniem:)


trudność: średnie
czas:

Krajanka czekoladowa - SKŁADNIKI:

  • CIASTO
  • 10 dag czekolady mlecznej
  • 12½ dag masła
  • 20 dag cukru kryształu
  • 6 żółtek
  • 6 białek
  • 15 dag mąki pszennej
  • szczypta soli i cynamonu
  • skórka z 1 cytryny
  • KREM
  • 20 dag czekolady mlecznej
  • 4 jaja
  • 40 dag cukru pudru
  • 2 kieliszki rumu

Krajanka czekoladowa - PRZYGOTOWANIE:

Z przepisu na ciasto, czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić, aby przestygła. Masło utrzeć z połową cukru i przyprawami, a następnie dodać żółtka, rozpuszczoną czekoladę, mąkę i wymieszać. Białka ubić na sztywno z pozostałym cukrem i dodać do ciasta. Piec około 30 minut w 180°C. Po upieczeniu ostudzić i przekroić na pół.

Z przepisu na krem, jajka ubić z cukrem na parze, dodać startą na wiórki czekoladę i rum, nadal ubijając. Krem wyłożyć na ciasto oraz zostawić tyle kremu, by wymarować całe ciasto wokół i na zewnątrz cienką warstwą.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Krajanka czekoladowa  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta
 Przekładaniec Agi Wiśniowa chmurka z bezami Torcik cytrynowo-jabłkowo-śmietankowy
Sernik potrójnie chałwowy Kubeczkowe jogurtowe z gruszkami Sernik miętowy na zimno z granatem
Babka piaskowa w łatki  Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami  Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami
Chlebek kokosowy Rolada z mascarpone i truskawkami Orkiszowe ciasto jogurtowe z brzoskwiniami

Redakcja Gotuje

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane