Krajanka czekoladowa

Ciasta « poprzedni | następny »
jovi - Przepis na: Krajanka czekoladowa offline

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 430
Krajanka czekoladowa
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Czekoladowe ciasto z czekoladowo-rumowym nadzieniem:)


trudność: średne
czas:

Krajanka czekoladowa - SKŁADNIKI:

  • CIASTO
  • 10 dag czekolady mlecznej
  • 12½ dag masła
  • 20 dag cukru kryształu
  • 6 żółtek
  • 6 białek
  • 15 dag mąki pszennej
  • szczypta soli i cynamonu
  • skórka z 1 cytryny
  • KREM
  • 20 dag czekolady mlecznej
  • 4 jaja
  • 40 dag cukru pudru
  • 2 kieliszki rumu

Krajanka czekoladowa - PRZYGOTOWANIE:

Z przepisu na ciasto, czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić, aby przestygła. Masło utrzeć z połową cukru i przyprawami, a następnie dodać żółtka, rozpuszczoną czekoladę, mąkę i wymieszać. Białka ubić na sztywno z pozostałym cukrem i dodać do ciasta. Piec około 30 minut w 180°C. Po upieczeniu ostudzić i przekroić na pół.

Z przepisu na krem, jajka ubić z cukrem na parze, dodać startą na wiórki czekoladę i rum, nadal ubijając. Krem wyłożyć na ciasto oraz zostawić tyle kremu, by wymarować całe ciasto wokół i na zewnątrz cienką warstwą.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Krajanka czekoladowa  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta
Jabłecznik z serem Sernik z budyniową pianką i brzoskwiniami Piernik z orzechami i rodzynkami
Maślankowo-brzoskwiniowa kostka Szarlotka z połówkami jabłek Marchewkowa tarta
Tarta makowo- pomarańczowa Drożdżówki z serem Dyniowa karpatka
Kakaowe ciasto z masą serkową Jogurtowy serniczek Strucla drożdżowa z makiem

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

 
 Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

głosuj
 

Ostatnio komentowane