wazka2008

wazka2008

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 367]

Krakersowe ciasto

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Lubię eksperymentować z krakersami, które uwielbia moja Córeczka.

Krakersowe ciasto

Składniki:

Krakersowe ciasto

 

  • 2 duże paczki krakersów
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1/2 litry mleka
  • 250 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

 

 

Sposób przygotowania:

Krakersowe ciasto
Żółtka utrzyj mikserem z cukrem waniliowym i 1/2 szklanki cukru.
Dodaj mąkę budyń i 1/2 szklanki mleka.
Resztę mleka zagotuj z pozostałym cukrem, dodaj masę i gotuj ciągle mieszając. Zostawić by masa ostygła. Do ostudzonej masy dodajemy stopniowo masło, mieszamy. Dodajemy wiórka kokosowe. Na dnie formy rozłóż krakersy i na nich rozsmaruj 1/3 masy, następnie znowu krakersy i potem masę. Na koniec całość posyp pozostałymi wiórkami.
Wstaw ciasto do lodówki w celu schłodzenia. Smacznego.