marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Krakersy kukurydziane z suszonymi pomidorami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Potrawy, desery lub przekąski bezglutenowe są nie gorsze od tych na mące pszennej. Nawet zwykłe krakersy można upiec na mące kukurydzianej,ale z różnymi dodatkami nie szkodzącym zdrowiu.

Krakersy kukurydziane z suszonymi pomidorami

Składniki:

Krakersy kukurydziane z suszonymi pomidorami

 

  • 400 g.mąki kukurydzianej,
  • 180 g.masła lub margaryny,
  • szklanka odtłuszczonego jogurtu naturalnego,
  • 3 białka kurze,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżeczka soli,
  • 35 dag.suszonych pomidorów,
  • 2 łyżki kminku całego lub mielonego,
  • ser żółty starty,
  • arkusz pergaminu do blachy.

Sposób przygotowania:

Krakersy kukurydziane z suszonymi pomidorami
Mąkę kukurydziana przesiać wraz z proszkiem do pieczenia na stolnicę i posiekać z kostką tłuszczu na wiórki ostrym nożem. Zsunąć na stos, zrobić dołek, dodać białka kurze, wlać jogurt chudy, dodać suszone pomidory, oliwę, sól oraz kminek i wyrobić rękoma całość. Zagnieść w kulę i schłodzić przez pół godziny w lodówce. Piekarnik nagrzać do 200 st. C, blachę wyłożyć pergaminem do pieczenia, ciasto po wyjęciu rozwałkować, posypując mąka pod spód. Potem radełkiem wykrawać kwadraty lub romby, a następnie układać obok siebie na blasze, posypać startym serem żółtym. Piec ok.10-15 min. Po upieczeniu wyjąć i łopatką zsunąć krakersy na talerz płaski. Piec następną turę lub resztę ciasta zamrozić.