Netka

Netka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 408]

Krakersy z siemienia lnianego i sezamu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zdrowe, chrupiące krakersy z siemieniem lnianym oraz sezamem. Idealne jako zdrowa przekąska, dla dużych i małych !

Krakersy z siemienia lnianego i sezamu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krakersy z siemienia lnianego i sezamu

 

  • 1 szklanka siemienia lnianego

 

 

  • 1 łyżka cebuli w proszku lub 1 mała cebula

 

  • 1 szklanka startego żółtego sera

 

 

 

  • 3-4 łyżki wody

 

  • ulubione przyprawy

 

Sposób przygotowania:

Krakersy z siemienia lnianego i sezamu
Mieszamy ze sobą sezam, siemię lniane, cebulę w proszku (lub startą na tarce, na małych oczkach) . Do malej miseczki wbijamy jajko, dodajemy oliwę oraz wodę, dokładnie mieszamy i dodajemy do mieszanki sezamu i siemienia lnianego.

Jeszcze raz wszystko dokładnie ze sobą mieszamy. Ciasto sezamowo - lniane przekładamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia, przykładamy drugi arkusz papieru i rozwałkowujemy na dość cienki płat (ok. 3 min.) 

Całość można posypać sola lub ulubionymi przyprawami. Blachę wstawiamy do piecyka nagrzanego do 180 C. i pieczemy przez około 15 - 20 minut. Potem wyciągamy, przekładamy ciasto na stolnice i kroimy na mniejsze kawałeczki, prostokąty, jeszcze raz wstawimy do piekarnika i zapiekamy na zloty kolor.

Przechowujemy w zamkniętym pojemniku.   
Krakersy z siemienia lnianego i sezamu
Ciasto wałkujemy dość cienko, na około 3 min
Krakersy z siemienia lnianego i sezamu
Po lekkim podpieczeniu kroimy na mniejsze kawałki
Krakersy z siemienia lnianego i sezamu
wkładamy ponownie do piecyka i zapiekamy by się zrumieniły
Krakersy z siemienia lnianego i sezamu
Przechowujemy w zamkniętym pojemniku, niezbyt długo bo szybko znikają

Tagi:

przekąski