marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Krawaty na pikantnie z grzybami.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto francuskie wyjąć,rozmrozić,a grzyby namoczyć i posiekać z cebulą.Farsz doprawić.Ciasto rozwałkować,pokroić,nadziewać,zalepić i upiec.

Krawaty na pikantnie z grzybami.

Składniki:

Krawaty na pikantnie z grzybami.

 

  • 400 g.ciasta francuskiego mrożonego,
  • 40 g.szpinaku mrożonego,
  • 100 g.grzybów suszonych i namoczonych,
  • 1 cebula,
  • pieprz czarny mielony,
  • sól,
  • rozbełtane jajko do posmarowania,
  • sezam do posypania,
  • mąka do podsypania na spód,
  • tłuszcz do blachy.

Sposób przygotowania:

Krawaty na pikantnie z grzybami.
Grzyby namoczyć dzień wcześniej lub sparzyć wrzątkiem,aby zmiękły.Następnie rozmrozić szpinak, na parze,odłożyć część do farszu,a resztę na zupę.Cebulę obrać,umyć,posiekać wraz z grzybami w drobną kostkę,dodając szpinak.Doprawić farsz solą i pieprzem wymieszać.Ciasto francuskie po uprzednim rozmrożeniu rozwałkować na posypanej mąką stolnicy i pokroić nożem lub radełkiem na średnie kwadraty(5cm.).Nałożyć na środek każdego po łyżce farszu i rogi ciasta naciągnąć do siebie tak,by częściowo zakryć nadzienie,posmarować rozbełtanym żółtkiem na wierzch ciasta i posypać sezamem.Układać ciasteczka na natłuszczonej blasze,wstawić do nagrzanego do 180-200 st.C piekarnika.Piec z 15-20 min.Po upieczeniu wyjąć i spożywać.

Tagi:

jajko jajka